LinkedIn profiel Mastos Aerdts Power Passie & Drive in Marketing &Communicatie
Twitter Mastos Aerdts Power Passie & Drive in Marketing Campagne Management
Facebook Mastos Aerdts Passie, Power en Drive in Marketing - Campagne Management
Instagram Mastos Aerdts

Mastos!

Je zult van je vader en moeder maar de naam 'Mastos' krijgen! Iedereen in je directe omgeving noemt je 'Mas' ook al roep je er dan 'Tos' achteraan. En mensen die je naam voor de eerste keren horen, horen altijd iets anders lijkt het wel. Van Marcel tot Masters en wat nog meer. En ja, ook Bastos - van de sigaretten.....

Is je naam Grieks, hoor ik vaak. Ja, Mastos is inderdaad Grieks. Ook al heb ik of mijn familie helemaal niets met Griekenland, behalve dan dat we het een prachtig land vinden met vakanties.

Ik ben geboren en getogen in het Limburgse Venlo, net als mijn ouders en hun ouders weer. Ik heet dan ook 'Aerdts' met mijn achternaam. Met 'AE' en 'DT' dat weer wel. De 'D' zou de familie clan in het verleden erbij gekocht hebben. En zo moet ik niet alleen mijn voornaam spellen, maar ook nog eens mijn achternaam!

Mastos betekent 'Borst' in het Grieks. Op het eiland Lesbos is er zelfs een Acropolis met de naam 'Mastos' en zijn er diverse cups die de naam 'Mastos' dragen door de vorm. Volgens mijn vriendin past de naam Mastos dan ook echt bij mij.

Kan het nog mooier? Eigenlijk wel!
Eigenlijk zou ik 'Masthos' moeten heten. Naar een goede vriend van mijn vader op de kunstacademie. Dirk Masthos Oeghoede, een niet onverdienstelijke kunstenaar, zoals van deze muurschildering op een Jazz cafe.

Maar waarom heet ik dan 'Mastos' zonder 'h'?
Volgens de oplevering, is het een gewoonte in Venlo om eerst naar de kroeg te gaan alvorens je kind aan te geven bij de burgerlijke stand. En nee, door de Limburgse biertjes is het niet eens mis gegaan, ook al had dat zeker gekund. De ambtenaren waren toen iets kieskeuriger als het om namen ging. Mastos kende ze wel, maar Masthos niet! En in een tijd waar er nog geen internet, mobiele telefoons, scanners of faxen waren - lukte het dus niet om even een kopie van een paspoort van mijn vaders vriend die in Belgie woonde te bemachtigen om de ambtenaar te overtuigen van zijn ongelijk.

En dus werd het 'Mastos', zonder 'h'. En werd het Grieks in plaats van Japans/Indonesisch. Masthos zou 'Mooie Bloem' of 'Palmbomen waaien in de wind' kunnen betekenen is mij verteld. Maar of dat ook zo is, ben ik nog niet achter gekomen. Mijn vaders vriend komt uit Ansoes, Irian-Jaya en zou vernoemd zijn naar een Japanse legerofficier die zijn ouders in de oorlog gered zou hebben.

Mastos is in ieder geval een naam met een verhaal! Een bijzondere naam, met meerdere betekenissen. Een naam om trots op te zijn. Zo trost, dat ook mijn zoon deze naam heeft gekregen. Maar zijn roepnaam is wel een andere! Zo kan hij later zelf kiezen.......